Sri Lanka har länge varit ett väldigt populärt resmål för svenskar. Det är ett mycket spännande resmål som lockar med sin otroligt vackra natur, blåa vatten och fantastiska matkultur. Oavsett vad man uppskattar att göra på en utlandssemester, så kan man vara säker på att Sri Lanka har någonting passande. Det finns några särskilda platser på Sri Lanka som man bara inte får missa när man besöker landet, vilket man kan läsa mer om i denna artikel där vi listar Sri Lankas guldkorn som helt klart måste besökas under vistelsen.

Kandy – Det singalesiska kungadömets gamla huvudstad

Staden Kandy som ligger cirka 500 meter över havsytan, har en mer behaglig temperatur och lockar framförallt med Templet Sri Dalada Maligawa som många buddhister vallfärdar till varje år, där en av Buddhas tänder sägs ligga i ett av de sju skrinen. Tre gånger om dagen öppnas skrinet under Puja och templet Sri Dalada Maligawa öppnas då även upp för allmänheten. Om man vill undvika trängsel, bör man besöka templet under morgonen då det garanterat är färre besökare där. Från Kandy kan man sedan åka vidare och upptäcka mer av Sri Lanka genom att åka tåg. Sri Lankas tågnätverk är ganska gammalmodigt och passar inte den som har bråttom. Men det är ett mycket bra sätt att se mer av landet och upptäcka platser som annars är svårt att nå.

Sträckan Kandy till Ella är särskilt populär och tar cirka 6 timmar att genomföra. Genom färdens gång tas man genom flera olika typer av landskap som Sri Lankas djungel och sluttningar där tebuskar växer sig stora. Hill Country är en av de allra kändaste odlingarna där teet sedan säljs till världens alla hörn. Om man vill ta sig fram med tåg ska man boka Observant Class. Man får då en sittplats nära tågets bakre panoramafönster och får en bättre överblick över den vackra terräng som tåget passerar igenom.

Adams Peak – För den som älskar att vandra

Om man älskar att vandra så har Sri Lanka flera mycket fina vandringsleder som man kan boka in sig på. En mycket uppskattat och utmärkande led är Adams Peak som framförallt vandras av buddhister. Färden påbörjas redan klockan två på natten, för att man sedan ska ha tillräckligt med tid att ta sig upp på berget Sri Pada som är 2243 meter högt. Sri Pada är heligt för båda buddhister, kristna och hinduer. Vandringen består av 4300 trappsteg och är ingen klättring för den med klent hjärta. Under turens gång kan man dock stanna och köpa te och andra förfriskningar, för att ha orken att sig hela vägen upp till toppen. Utsikten är fantastisk och någonting som man sent kommer glömma.

Hikkaduwa – En av Sri Lankas vackraste stränder

Hikkaduwa – En av Sri Lankas vackraste stränder

Om man uppskattar långa dagar på stranden med att sola, bada eller kanske till och med surfa kommer Hikkaduwa att vara ett uppskattat resmål. De långa sandstränderna sammanlänkas med härligt blått vatten och många möjligheter att inhandla förfriskningar och en god bit mat. Då stranden är särskilt känd för sina bra surfvågor, lockar den surfare från hela världen. Detta gör stranden väldigt välbesökt och man kan inte räkna med en alltför rofylld upplevelse, med få besökare. Men om man gillar lite fart och fläkt är denna strand perfekt. Man kan enkelt ta sig hit med buss eller bil.

Du kanske också gillar:

© 2021 Princen